Výroční zpráva 2011

Život přináší paradoxní situace. V roce 2007 se na trhu hypoték zrodily základy k celosvětové ekonomické krizi. V České republice se finanční krize ve stavebnictví zprvu neprojevila tak silně, mj. i proto, že zde více než 15 let úspěšně fungoval finanční systém relativně nezávislý na situaci na trhu – stavební spoření. Obdobně se trh s bydlením udržel na solidní úrovni v Německu nebo Rakousku, tedy zemích s tradičně silným stavebním spořením. A ve stejné logice spadl na dno například v USA, Velké Británii či Španělsku.

Po třech krizových letech můžeme počítat vítěze a poražené. Ve druhé skupině se z určitého úhlu pohledu nachází, navzdory realitě čísel, české stavební spoření. Stát v reakci na krizi preferoval úspory a právě fungující stavební spoření zvolil jako jeden z cílů. Vláda dala přednost zejména úsporám na výdajové straně státního rozpočtu před celkovým – jednoznačně pozitivním – saldem stavebního spoření.

Ke stažení: